A 10 + 1 leggyakoribb kérdés (és válasz) amit feltesztek nekem

Összeválogattam és megválaszoltam azt a 10 + 1 kérdést, amit a leggyakrabban kapok. Íme a válaszok:

1.  Mennyi idő alatt készül el egy gyertya?

2 nap. Első nap kiöntöm a gyertyák alapját. Ezeket másnap mártogatom (15-20 perc) majd megfaragom (15-30 perc). Faragás után lakk kerül rá, mely harmadnapra szárad meg. Maga a faragás nem olyan hosszú folyamat, mint általában gondolják az emberek. Legkisebb gyertyámat, ami tulajdonképpen nem is olyan kicsi, mert átlagos magassága 11 cm, szélessége 90 cm kb. 15 perc faragást igényel. Ez a legnagyobb gyertyám esetében 25-30 perc.

2. Hol tanultam a gyertyafaragást?

Ellátogattam egy lengyel gyertyafaragóhoz, hogy élőben is találkozzak ezzel a mesterséggel. Mielőtt azt hinnéd, hogy heteket töltöttem ott, és kitanultam minden fortélyt, elárulom, hogy a látogatás mindössze néhány óra volt. Nem azért, mert ennyi is elég ahhoz, hogy valakiből jó gyertyafaragó legyen, hanem mert ennyi időre fogadtak. Ennek is nagyon örültem. Hazajöttem, és folytattam a tanulást/gyakorlást magamtól.

3. Szoktam-e elrontani a gyertyát, ha igen, mi lesz az elrontott gyertyával?

Igen szoktam. Gyakoribb eset, amikor a színeit tekintve lesz más, mint amit szerettem volna. Ez esetben egy új gyertya születik, és még egyszer nekifutok az eltervezett színvilágú gyertya megalkotásának. Ritkábban a faragást rontom el. Ilyenkor általában megzavarnak, éhes vagy fáradt vagyok. Ha nem sikerül egy gyertya, akkor azt visszaolvasztom és újat készítek. Vicces volt, mikor nemrég egy nagy vihar csapott le, és a hirtelen mennydörgéstől ijedtem meg, minek hatására a kezem megrándult és nem pont úgy vágtam a viaszt, mint ahogy azt dörgés nélkül szokott menni. 

4. Látogatható-e a műhely és kipróbálható-e a gyertyafaragás?

A műhelyem vásárlás céljából látogatható, előzetes bejelentkezéssel, ugyanis nem mindig tartózkodom otthon. Egyenlőre a látogatók nem tudják a faragást megtekinteni vagy kipróbálni. Engem zavar alkotás közben a közönség, egyedül szeretek dolgozni. Köszönöm, ha megértitek. Bevallom látványos a gyertyafaragás, ezért is készítettem a rövid videóimat, amit ha eddig nem láttál, most semmiképpen ne hagyd ki. 

5. Én készítem-e a gyertyákra kerülő figurákat és szövegeket is?

A figurákat nem, a szövegeket igen. A figurák, melyek általában karácsonyi, esküvői és újszülött babák ajándékaként készülnek díszítheti egy kis figura, melynek anyaga polirezin (műgyanta). A kis viasztáblácskákra kerülő általatok választott köszöntők/idézetek/kedves sorok viszont az én munkáim, és meg kell hogy mondjam, ez a az egész gyertyakészítés legmacerásabb része. Én viszont nagyon kedvelem, mert így születnek a legegyedibb gyertyák!

 

6. Milyen viaszból vannak a gyertyák?

Paraffin viaszból, mert ez olyan rugalmas meleg állapotában, hogy lehet csavargatni, tekergetni, míg ki nem hűl (15-30 perc).

7. Mivel színezem a gyertyákat?

Kifejezetten a gyertyakészítéshez való festékkel. 

8. Mennyit kellett gyakorolnom, míg szépek lettek a gyertyáim.

Nem emlékszem már, de azért pár hétig biztosan ügyeskedtem, mire kezdtem megelégedni az eredménnyel. Az első 3 gyertyámat eltettem, de jól el van rejtve, mert szörnyen rondák. Egyébként mindig vannak újabb és újabb ötleteim, amiket ugyanúgy be kell gyakorolnom, mire szép lesz.  

9. Forró késsel faragom-e a gyertyákat?

Nem, a kés szobahőmérsékletű. Viszont a szoba hőmérsékletére oda kell figyelni, mert hűvös helyiségben olyan hamar kihűl a gyertya, hogy a 15 perc sem elég a megfaragására. Tehát a gyertya a meleg, és nem a kés.

10. Hány gyertyát készítek el egy nap alatt?

Nagyon változó, sok mindentől függ. Ha 10-et el tudok készíteni, akkor az egy termékeny nap volt. Ha nagyon sokat dolgozom, akkor megközelíthetem a 20-at is, de ez inkább kisebb méretű gyertyák esetén lehetséges. 

+ 1. Az egész gyertya viaszból van?

Igen. Pontosabban paraffinból. No meg kanócból és a legtöbb gyertyát egy átlátszó lakk borítja, mely fényes, porcelánszerű külsőt kölcsönöz neki, védi, és a díszként álló gyertyák portalanítását is megkönnyíti. Tehát nem csak a belseje paraffin a gyertyáimnak és bizony le lehet az aljáig égetni (hetek, hónapook alatt). Ám ha meg szeretnéd gyújtani, olvasd el az égetési javaslataimat, hogy minél tovább gyönyörködhess a gyertyában!

Tudom, hogy van még rengeteg egyéb kérdés, de jó eséllyel megtalálod a választ a gyakori kérdésekben. Ha mégsem, akkor kommentben tedd fel, hadd lássam, mire vagytok még kíváncsiak!

Boglárka

5 thoughts on “A 10 + 1 leggyakoribb kérdés (és válasz) amit feltesztek nekem

 1. Avatar
  Godon Belane says:

  Nagyon szepek, egyediek a gyertyak. Szeretnem megkerdezni, hogy amibe merited a gyertyakat azt hol lehet beszerezni? Udvozlettel, elore is koszonom.

  • Zaicz Boglárka
   Zaicz Boglárka says:

   Szinte minden eszközt és az alapanyagok zömét is külföldről tudtam beszerezni.
   Üdv, Boglárka

 2. Avatar
  Móni says:

  Miben különbözik a mártógyertya az öntőgyertyától?
  Üdvözlettel és válaszod köszönettel!

  • Zaicz Boglárka
   Zaicz Boglárka says:

   Kedves Móni!
   Abban különbözik, hogy a mártó (mártott) gyertya során a kanócot mártogatják olvadt viaszba és így lesz egyre vastagabb a gyertya. Az öntő (öntött) gyertya pedig úgy készül, hogy egy formába rögzítik a kanócot, és feltöltik a formát folyékony viasszal.
   A faragott gyertyák, amelyekkel én foglalkozom, először öntéssel készülnek, majd a kiöntött alapgyertyákat mártogatom, és ezt követően faragom.
   Üdv, Boglárka

 3. Avatar
  Móni says:

  Köszönöm a válaszod. Az öntőviasz és a mártóviasz ,az alapanyag között van külömbség? Mert mártóviaszt a boltokba nem nagyon találni.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük