Vörös 1. rész

Mielőtt belevágnánk, íme néhány érdekesség a vörös színnel kapcsolatban:

  • Wagner szimfóniáit kizárólag vörös helyiségben komponálta.
  • Az oroszoknak a vörösre és a szépre ugyanaz a szavuk van. A moszkvai Vörös tér rossz fordítása a Szép térnek.
  • Egy vörös ruhában stoppoló nőnek kétszer olyan nagy az esélye, hogy a férfi sofőrök megállnak, és felveszik.
  • A vörös ruhát viselő pincérnő általában több borravalót kap.
  • Kutatások szerint a forró csokinak kevésbé jobb az íze, ha vörös csészében van kínálva narancs vagy krémszínű csészével ellentétben.
  • A gyógyszerek vélt hatékonyságát befolyásolja annak a színe. A leghatékonyabb a vörös. Ez a csomagolásra is vonatkozik.
  • A kaszinókban a kártyajátékosok bizonyítottan több pénzt tesznek kockára ha vörös fénycsöveket használnak a helyiségekben.
  • Vörös háttér előtt fényképezett terméket internetes licitáló rendszerben lehet a legjobb áron eladni, ugyanezért a vörös hátteres árucikkért fix áras vagy alkudozós rendszerben sokkal kevesebbért tudunk eladni. A kettő közötti árkülönbség 20% körüli.

Mire végig olvasod ezt a 2 részes blogbejegyzést, melyben a vörös színről gyűjtöttem össze információkat, az imént felsorolt érdekesség okának nagy részét meg is fogod érteni. Nos, lássunk is hozzá! 🙂

 

A vörösnek van a látható színek közül a legnagyobb hullámhossza. Ha vörös tárgyra fókuszálunk, a szemlencsénknek alkalmazkodnia kell, ami azt az illúziót kelti, hogy a tárgy közelebb van, mint a tényleges helyzet és ezáltal nagyobbnak tűnik, mint valójában.

A legerőteljesebb szín, jelentősen aktiváló hatású, meleg és energizáló. Ez azonban lehet káros is, tehát fontos, hogy ha már egy ilyen erőteljes energiájú színnel van dolgunk, megfelelő arányban alkalmazzuk. Ha többször megfordul a fejünkben, hogy nem sok-e, akkor biztosak lehetünk abban, hogy sok!

A vörös szín félelmet kelt, kis ideig a vöröset bámulva elbátortalanodhatunk. Ha racionálisan kell érvelnünk, akkor kerüljük a vörös szín jelenlétét. Azonban ha egy igazán magával ragadó vezető szerepét szeretnénk felölteni, remek választás, ha viselünk vöröset, pl. nyakkendő formájában.

vörös nyakkendő

Felmerül a kérdés a vörössel kapcsolatban, hogy vajon a a hullámhossza miatt hat-e ránk, vagy a kultúrális szimbólumrendszer befolyásol minket?

A vörös színhez számtalan szimbolika társítható. Sok esetben veszélyt jelez, pl. tőzsdei árfolyamok, tűzoltó készülékek. De a legáltalánosabb példa a vörös szín veszélyt jelzésére a közlekedési lámpák vörös színe. A vörös a közlekedésben mindig tiltást jelez.

Kutatások alapján azonban az derült ki, hogy ez a szín már a csecsemőkben is félelmet kelt, így a vöröstől való félelmünk inkább velünk született viszolygás, mint kulturálisan kialakult viselkedés. Ezt támasztja alá az állatvilágban történt különböző megfigyelések és kísérletek is.


 

vörös ruha vörös szín

Mikor viseljük és mikor ne viseljünk vörös ruhát?

Magunkon viselve is előjön a vörös dinamikus, aktivizáló tulajdonsága, így vidám, meggyőző személlyé varázsolhat bennünket, félénkségünk legyőzésében is segíthet.

Ne felejtsük el, hogy a vörös erős afrodiziákum. Ha ezt a tulajdonságát akarjuk kihasználni, akkor kombináljuk feketével. Vöröset viselve tudatosan, vagy tudat alatt, de csábítani akarunk (nők esetében). Vörös fehérnemű esetén ez sokszorozottan igaz!

A magunkon viselt vörös azt az érzetet sugallja környezetünknek, hogy vezető alkatok vagyunk. A vörös félelmet kelt azokban, akik látják, és erősíti azokat, akik viselik.

E mögött talán az áll, hogy a vörös szín a vérre emlékeztet bennünket.

Nem véletlen az sem, hogy az egészségügyi betétek hatékonyságát bemutató reklámok mindig kék színű folyadékot használnak a pirossal ellentétben.

A vörös színtől való félelem velünk született ösztön, melyet tovább támogatnak a kulturálisan tanult beidegződések. Gondoljunk csak az iskolai dolgozatokra. Minél több a piros javítás benne, annál több nagyobb a kudarc. Minden bizonnyal sokkal bíztatóbbnak éreznék a helyzetet a diákok, ha pl. a zöld színt használná az oktatási rendszer a hibák javítására.

Konfliktushelyzetben mellőzzük vörös szín viselését.

Mindenki tudja, hogy a mindennapi fogyasztásra szánt termékek esetében a leggyakrabban vörössel jelzik az akciókat. Nem véletlen, hiszen a vörös még a színkavalkádban is magához vonzza a tekintetünket, arról nem is beszélve, hogy
elősegíti a hirtelen és meggondolatlan vásárlásokat.

Parfümöknél a vörös csomagolás mindig a szenvedély és a szerelem jelképe.


A vörös szín a sportban

 

A vörös szín sporttevékenységre gyakorolt hatásáról egyhangúak a kísérletek, aligha kérdőjelezik meg a szakértők a vörös hatását.

Ezért történt az is, hogy a Chicagói Egyetem csapatának edzője a pihenésre kék helyiséget biztosít, de a meccset megelőző pszichológiai felkészítés vörös helyiségben folyik, hogy a a sikerhez legmegfelelőbb érzelmi állapotba kerüljenek a játékosok.

A modernkori olimpiákon összevetett kék és vörös mezben versenyzőkről elmondható, hogy több, mint kétharmados többségben a vöröst viselők győzedelmeskedtek a kékek felett.

vörös sport foci futball

A kapusok a büntető rúgásuknál magabiztosabbnak érzik magukat ha a labdát rúgó játékos fehér mezt visel és nem vöröset.

Amennyiben érdekesnek találtad a cikket és szívesen olvasnád tovább, kattints erre a linkre, és máris további ismereteket gyűjthetsz arról, hogyan hat a vörös ránk az otthonunkban vagy éppen a munkahelyünkön.

Továbbá szívesen várom a hozzászólásokat, neked milyen tapasztaltaid vannak a vörös színnel?

Boglárka

Gyertya 1

2.990 Ft

Gyertya 1

Gyertya 1

12.490 Ft

Gyertya 1

Elfogyott

Gyertya 1

2.990 Ft

Gyertya 1

Gyertya 1

5.990 Ft

Gyertya 1

Források:
Pauline Wills: A színterápia teljes kézikönyve, Édesvíz kiadó, Bp. 2002.
Jean-Gabriel Causse: A színek hatalma, Partvonal Könyvkiadó, Bp, 2016.
Képek: flickr.com

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük