Fekete

A tudósok és fengsuj mesterek azt állítják, hogy a fekete a leg tiszteletet parancsolóbb szín és legelegánsabb szín. Bizonyos termékeknél egyenesen az elegancia csúcsát szimbolizálja: pl. autó, szmoking, kosztüm, stb.
Mindenki különbséget tud tenni matt és csillogó fekete között. Azonban nem árt tudni, hogy bizony a feketének is számos árnyalata lehet. Az antik görög nyelvben külön szavakat használtak a fekete egyes árnyalataira.
Pierre Soulages francia festőművész műveit tanulmányozva hamar belátjuk, hogy a fekete színek között is mennyi különbség rejlik.
A matt fekete a legelőkelőbb. Gondoljunk csak a kicsit tehetősebb férfi korosztály matt fekete keretes karóráira, vagy a matt fekete sportkocsikra. Azok a konyhai elektronikai gépeket gyártó cégek, melyek egy tehetősebb réteget céloznak meg, szintén előnyben részesítik a fekete színt, mely az eleganciára utal.

A matt fekete az autók esetében is előkelőséget fejez ki


Ha a fekete vágykeltő erejét szeretnénk kihasználni, akkor vörössel párosítsuk. Erről írtam már itt.

Ejtsünk néhány szót a fekete ruhák viseléséről:

A fekete szín ruhaként viselve elrejt, ékszerként, kiegészítőként vagy dekorációként pedig kiemel. Az öltözködésben a fekete elég sikeres volt mindig is. Ennek több oka is van. Például, hogy meggyőződésünk, hogy a fekete karcsúsít. Ez azonban nem erőssége a fekete színnek, ha már karcsúsítás, akkor maradjunk a függőlegesen csíkozott ruhadaraboknál.
Hozzzátartozik még a fekete kedvelt viseléséhez, hogy az Audrey Hepburn és Catherine Deneuve által egyenesen az elegancia szimbólumává vált.

De a férfi oldalról is megerősítette a feket viseletét Karl Lagerfeld divattervező, akinél saját stílusának elengedhetetlen kelléke egy-egy fekete darab.
Sok művész kedvelt öltözéke a fekete vagy akár a talpig fekete. Ez annak köszönhető, hogy sok művész tudat alatt a művein keresztül várja el figyelmet, és saját magát próbálja háttérbe helyezni és feketébe öltözve elbújni. Egész egyszerűen nem a saját személyiségüket, hanem a műveiket próbálják előtérbe helyezni. Egyébként ugyanez figyelhető meg néhány divattervező esetében is: Modelljeiket élénken öltöztetik fel, ők maguk pedig egyszerű fekete ruhákban „bújnak meg”.


A fekete ruhák értelmezésélén fontos figyelembe vennünk a személy életkorát:

A feketét viselő tinédzserek azt közlik a világgal, hogy készek az irányításra. Ki akarnak törni a szülők és a társadalom irányítása alól.
20-30 évesek esetében a huzamosan feketét viselőknél arra lehet következteti, hogy az életük fennakadt és valami megállásra késztette őket.
40 éves korban a feketéhez való viszonyunk a hatalommal és az irányítással való viszonyunkat jelzi. A feketéhez való szoros kötődés azt jelzi: még nem rendeztük le ezeket a kérdéseket.

Fekete szín a lakóhelyiségek részeként:

Egy fekete bútor mindig felkelti a figyelmet, és nagyobbnak tűnik, mint amilyen valójában. Ez még inkább igaz a matt fekete bútorok esetében.
A fekete falak besötétítik a helyiségeket, gondoljunk csak éjszakai bárok, vagy a mozitermek sötét falaira. A fengsujtanácsadók a lakás minden helyiségben ajánlják a feketét, de inkább csak módjával, kiegészítésként alkalmazva.
A fekete a legjobb szín olyan helyiségekben, ahol magas a zajszennyezés (pl. zajos üzemek, fűrésztelepek).

Egyéb érdekesség:

  • A nyugati embereket a sötét angyalokra, halálra és az érintetlenek tisztaságára emlékeztet. 18. századtól a fekete a gyász színe, előtte inkáb a barna volt.
  • Kutatók bizonyították, hogy a fekete szín elég erős hatással van a futballbírókra is, ugyanis a fekete mezt viselő játékosok gyakrabban kapnak büntetést.
  • A feketét az emberek csak kis értékben választják a kedvenc színüknek. Annak ellenére, hogy háztartási- és elektronikus gépekből, számítógépekből, fényképezőgépekből és mobiltelefonokból rengeteg fekete terméket választunk.
  • A Hondának volt egyszer egy próbálkozása az indiai piacon fekete robogókkal. Sajnos gazdasági kudarc lett ebből a próbálkozásból, ugyanis az indiaiak csupa negatív dolgot kapcsoltak a fekete színhez. Rossz ómennek és baleseti veszélyforrásnak titulálták. Amikor a gyártók rájöttek erre az összefüggésre, nyomban előálltak ugyanennek a robogónak a színes változatával és lám, nyomban beindult Indiában az eladás.

Jelenleg a webáruházban nicsen fekete faragott gyertyám. A korábban készített fekete-fehér gyertyáimnak mindig nagy sikere volt, ígyekszem elkészíteni, hogy elérhető legyen a webáruházban is. 

Szívesen várom a hozzászólásokat, észrevéteket, vélemyényeket és tapasztalatokat!

Boglárka

Forrás:
Lilian Verner-Brons: Színgyógyászat, Szukits Könyvkiadó, 2009.
Jean-Gabriel Causse: A színek hatalma, Partvonal Könyvkiadó, Bp., 2016.
Képek forrása:  flicrk.com

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük