Kék

Szűz Mária köpenyének és Krishna bőrének színe. A szín, amely szerencsét hozott a fáraóknak a túlvilágon.
Szoktuk használni a kifejezést: „elkékült a hidegtől”. Nem meglepő, hiszen a kék a színek spektrumának hideg végén helyezkedik el.
A természetben a kékkel a ránk boruló végtelen égbolton találkozunk nap, mint nap. Érdekesség, hogy a nappali égbolt valójában nem kék, mi látjuk annak a napfény a levegőt alkotó gázok molekuláin történő szétszóródása miatt.

A kék a kreativitás színe, ennek láttán az agyunk háttérbe szorul. A szabadság, a teljesség és a harmónia érzetét segíti elő. Ezért van, hogy a kék ég van a tenger látványa nyugalommal tölt el bennünket, de sokszor még egy kerti medence is ugyanezt a hatást éri el.

Talán ennek köszönhető az is, hogy a világon a kék a leggyakoribb „kedvenc szín”. Azt ezt vizsgáló kísérletre több, mint 5000 ember bevonásával került sor. Vizsgálat alá kerültek még a depresszióban szenvedők is, akik szintén a kedvenc színüknek a kéket jelölték meg a legtöbb esetben, azon annak egy sötétebb árnyalatát, míg a boldog, kiegyensúlyozott emberek a világosabb kékeket részesítették előnyben.

A kék az otthonunkban

A kék békét és nyugalmat is sugall, ezért jók meditációs és relaxációs helyiségekbe. Azonban ne feledkezzünk meg a hideg jellegéről, és korlátozva alkalmazzuk fényszegény, sötét szobákban.
Dekorációként remekül használhatjuk ki azt a tulajdonságát, hogy optikailag nagyobbnak láttatja a helyiséget. Ez különösen igaz, ha halványabb, pasztell árnyalatokkal dolgozunk. Hálószobában segíti a nyugalom megteremtését, így kiváló választás lehet azok számára, akik nehezen alszanak el. Fürdőszoba, előszoba, mosdó kedvelt színe lehet, azonban fengsuj nem javasolja a kék konyhát vagy étkezőt.

Kék a munkahelyen

Kék környezetben az emberek szeretnek maguknak örömöt okozni, ezért jó választás pl. a ruhaboltok falát kékre festeni. Kék környezetben jól érezzük magunkat, több időt töltünk a boltban és mivel hideget sugall, jó eséllyel válogatunk a ruhákból is.
A kék irodahelyiségek azonban elősegítik az ott dolgozók fáradékonyságát, ilyen esetben érdemes a kéket megtörni pl. vörös, lila, sárga vagy rózsaszín felületekkel, kiegészítő elemekkel.
Pontosságot és koncentrációt igénylő irodákban kerülni kell a kék falakat. Olyan munkahelyek falaira ideális a kék szín, ahol a forróságtól szenvednek a dolgozók.
A Chicagoi Egyetem edzője kék színű öltözőt biztosít a pihenő időszakokban a csapatának, és a meccsek előtti felkészítés vörös helyiségben zajlik, hogy az érzelmi állapotukat megfelelően támogassa.

A kék szín az öltözködésben

A kék az egyik legtöbbet viselt színünk, a fekete és a szürke mellett alapszín a ruhatárakban. Megfigyelések szerint ha színes ruhára vágyunk a kékhez nyúlunk leginkább. Ez annak is köszönhető, hogy kék magunkon hordva a könnyedség érzését kelti bennünk, és harmóniában érezzük magunkat. Bizalmat sugároz, szabadnak, kreatívnak és jó értelembe vett lázadónak érezzük magunkat a kék ruhákban.

Vajon ez a szabadságérzet lehet-e a sikere a Luis Strauss által megálmodott és létrehozott első (kék) farmereknek is?

A farmer, mely évtizedeken át a mindenkori divat megunhatatlan eleme az egész Földön. Miért kék? És miért lett olyan sikeres ez az anyag?
Eredetileg az első farmeranyagok gyártásánál természetes indigót használtak festésül, ma már ez mesterséges színezőkkel történik, sőt, a kéken kívül egyéb színekben is elérhető már egy-egy farmer ruhadarab. De az eredeti kék farmert semmi nem képes kiszorítani a divatvilágból a kezdetektől fogva. Itt játszik szerepet a szerencsésen megválasztott kék szín szabadságérzetet keltő hatása. Ki ne érezné magát felszabadultnak és lázadónak egy kék farmerben? Minél szakadtabb egy farmer, annál inkább repít minket a szabadság szele. Igazi vadnyugathódító szabadságérzetet kölcsönöznek.

A kék fény és az éjszakai vezetés

A kék fény stimulálja a retina ganglionsejtjeit. Ezek a sejtek összefüggésben állnak a szervezet melatonin termelődésével, amely az elalvásért felelős hormonunk. A kék és a zöld fény akadályozzák a szervezet melatonin termelődését. Kutatók vizsgálták, hogy azok az éjszakai sofőrök, akiknek kék fénnyel világították meg a műszerfalát, sokkal jobban tudtak ellenállni az elbóbiskolásnak, átlagosan két kávé ébresztő hatásával volt egyenértékű.

A kék, mint a legértékesebb szín?

Ha eddig nem hitted, hogy a színeknek és az árnyalatoknak mekkora jelentőségük van, akkor íme néhány nagy vállalat esete a kékkel.

Mind a Google, mind a Microsoft nagy jelentőséget tulajdonított annak, hogy megtalálja számukra legmegfelelőbb árnyalatát a kéknek. A Google megvizsgálta, hogy hány kattintás történik a kereskedelmi linkekre egyes színek és színárnyalatok esetében és egy hivatalos konferencián számolt be a kísérlet eredményéről. A letesztelt és újonnan kiválasztott kék szín 2013-ban 200 millió dollárral növelte a bevételüket. A Microsoft ennek hatására szintén teszt alá vetette a saját keresőmotorjának, a Bing színeit. Kiválasztotta a megfelelő színárnyalatot, ami nagyon közel állt a Google kékéhez. Ez a húzásuk 80 millió dollárt hozott a konyhájukra.

Mivel én is csak egy átlagos ember vagyok, legalábbis ha a kedvenc színről beszélünk ami nálam mindig is a kék volt ezért sem meglepő ha több olyan gyertyám is van amiben visszaköszön a kék. És meg kell hagyni, kedveltek is ezek a termékeim! A képekre kattintva tudjátok megtekinteni a színekhez tartozó variációkat és méreteket!

És végül jöjjön néhány kék gyertya, amelyeket az elmúlt hónapokban rendeltetek tőlem. Van köztük elsőáldozásra, keresztelőre, babaszületésre, esküvőre, születésnapra, és legjobb barátnak készült is.

Ha szeretnél te ilyen egyedi gyertyát, akkor ide kattintva vedd fel velem a kapcsolatot, hogy megbeszéljük a részleteket!

Ha bármi észrevételed, megjegyzésed tapasztalatod vagy élményed van témával kapcsolatban, írd meg kommentben!

Használjátok a kék erejét! 🙂
További szép napot kívánok!

Boglárka

Források:Pauline Wills: A színterápia teljes kézikönyve, Édesvíz kiadó, Bp. 2002.Jean-Gabriel Causse: A színek hatalma, Partvonal Könyvkiadó, Bp, 2016.Fotók: flickr.com

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük